Things To Do In Nha Trang Vietnam Blog

Anything and everything to do with Nha Trang Vietnam from massage, mud baths, local street food, accommodation and lots more.

Hashtaglunchbag Charity at Tu Bong 2017

(Tiếng Việt Bên Dưới)

#hashtaglunchbag is a worldwide community event that comes together the last Sunday each month to help the less fortunate. Visit Nha Trang organises this event and this month it was sponsored by Diamond Bay.

Over 30 people went by bus and motorbike to Tu Bong where we painted the kitchen of the orphanage in an effort to make it easier to see to cook in because it was so dark before. We took ladders and bought paint, rollers and paint brushes. The difference is amazing. Everyone worked so hard together to make it happen.

We also taught English to some of the local children and gave out gifts of food to 15 poor families in the local area. These food gifts included rice, noodles, pork stock, soy sauce, sugar salt and other food staples a very welcome help to those that are struggling.

Some people also helped feed the children of the orphanage and spent some individual time with the children teaching them puzzles and reading to them. This is very important that they get individual focussed attention teaching them different skills of thinking individually through play.

After everything was completed we all sat down together and had Banh Mi and fruit together.

We would like to thank everyone for all the help you gave us and especially Diamond Bay for sponsoring this event.

Together we can make a difference.

#hashtaglunchbag là một sự kiện mà cộng đồng trên toàn thế giới, cùng nhau đến vào mỗi Chủ nhật cuối cùng của tháng để giúp đỡ những số phận kém may mắn. Visit Nha Trang là nhà tổ chức sự kiện và tập đoàn Diamond Bay là nhà tài trợ chính cho sự kiện lần này.

Có khoảng hơn 30 người đã tham gia, họ đi bằng xe máy và xe buýt đến Tu Bông. Ở đây chúng tôi đã sơn lại căn bếp cho trại trẻ mồ côi, chúng tôi đã nỗ lực để làm cho nhà bếp trông sáng sủa hơn, dễ dàng hơn cho việc nấu nướng vì trước đây trông nhà bếp rất tối. Chúng tôi mang theo thang, mua sơn, con lăn và cọ sơn những vật dụng thiết yếu để sơn. Mọi người đã làm việc rất chăm chỉ để hoàn thiện căn bếp một cách tuyệt vời nhất có thể.

Chúng tôi cũng dạy tiếng anh cho một số trẻ em địa phương và phát quà cho 15 hộ gia đình nghèo sống ở địa phương. Những phần quà bao gồm những nhu yếu phẩm như: gạo, mì gói, hạt nêm từ thịt heo, xì dầu, đường, muối và một số thực phẩm khác, giúp đỡ rất nhiều cho những con người đang đấu tranh cho việc mưu sinh.

Có một số người cũng đã giúp đỡ cho trẻ em ở trại trẻ mồ côi ăn trưa và dành thời gian cá nhân chơi với tất cả những trẻ em ở đây bằng những trò xếp hình, và đọc truyện cho các em nghe. Điều này rất quan trọng khi họ tập trung sự chú ý cá nhân vào việc dạy cho các em nhỏ những kĩ năng tư duy cá nhân thông qua việc chơi đùa.

Sau khi đã hoàn thành xong tất cả những công việc, chúng tôi cùng ngồi lại với nhau và cùng ăn bánh mì và trái cây cùng nhau.

Chúng tôi muốn gửi lời cảm ơn chân thành đến tất cả mọi người với tất cả sự giúp đỡ của các bạn và đặc biệt là tập đoàn Diamond Bay là nhà tài trợ chính cho sự kiện lần này.

 

Cùng nhau chúng ta có thể tạo nên một sự khác biệt.

Continue reading
1984 Hits
0 Comments

Pure Vietnam Beauty and Spa charity for July 2017

( Tiếng Việt Bên Dưới )

 

This month Pure Vietnam Beauty and Spa with some friends went and fixed up a house for an old lady in a very poor area of Nha Trang.

Old iron was removed a new piece of steel was added to hold up her roof and her house was lined to try to make it cooler and more comfortable for her. A sheet of strong plastic was also put in front of her house so she has a shaded place to go and doesn't need to be inside all the time.

The lovely old lady was worried because she is 88 years old, doesn't have any children and didn't want us to spend too much money as she may not be alive much longer.

We would like to thank Ian, Anton, Mariska, Hai and his friends for helping us make this old lady a little more comfortable. Together we can make a difference.

Pure Việt Nam Beauty and Spa từ thiện vào tháng bảy năm 2017.

Trong tháng bảy này Pure Việt Nam Beauty and Spa cùng với những những người bạn đã ghé thăm và sửa chữa ngôi nhà của một bà cụ già sống trong một khu dân cư rất nghèo của thành  phố Nha Trang.

Những tấm tôn sắt cũ kĩ đã được gỡ bỏ thay vào đó là những tấm tôn thép mới đặt trên mái nhà, thay mới một bên góc nhà của bà cụ và lót thêm nhiều miếng xốp bên trong nhà để cố gắng làm cho nhiệt độ bên trong ngôi nhà mát mẻ hơn và thoải mái hơn cho bà cụ. Chúng tôi cũng đã làm cho bà cụ một cái mái hiên bằng một tấm nhựa chắc chắn, để cụ có bóng mát trước nhà để ngồi hoặc để đi và cụ không cần phải ở bên trong nhà suốt cả ngày.

Bà cụ đáng yêu này đã rất lo lắng bời vì năm nay cụ đã 88 tuổi, cụ không có con cái gì và không muốn chúng tôi phải tiêu tốn nhiều tiền vì có lẽ cụ sẽ không sống được bao lâu nữa.

 Chúng tôi xin cảm ơn Ian, Anton, Mariska, Hải và những người bạn của Hải đã giúp đỡ chúng tôi sửa chữa ngôi nhà và làm cho cụ bà cảm thấy thoải mái hơn, vui vẻ hơn khi nhận được sự quan tâm và giúp đỡ.

 

Cùng nhau chúng ta có thể tạo nên một sự khác biệt.

Continue reading
2055 Hits
0 Comments

Pure Việt Nam Beauty and Spa with Hashtagluchbag in June 2017

( Tiếng Việt Bên Dưới )

What an amazing day it was at Chua Linh Quang today with #Hashtaglunch Bag.
Novotel sponsored the event.


We fixed one old ladies house and repaired her garden, she was thrilled. The group that did this worked so well and got everything done as well as a few extra jobs for her.
We taught English to an amazing amount of people both young and old (It was fabulous to see the older people trying to learn), we played games after English lessons, three legged races and balloon races, all ages joined in.There was lots of laughter.


We delivered 15 lots of rice, noodles, eggs and other staples to families that the master had selected as those needing the most help. The people who delivered these gifts were the people who helped buy, prepare and cook the lunch that we all ate with the local people. We got to hear some beautiful songs sung for us and then they thanked us for helping their community.
A little over 30 people came together to help this community and I think Together we made a difference.

Thật là một ngày chủ nhật tuyệt vời ở chùa Linh Quang với #Hashtaglunchbag.

Khách sạn Novotal đã tài trợ cho sự kiện lần này

Chúng tôi đã cùng nhau sửa nhà cho một bà cụ nghèo và sửa chữa lại khu vườn của bà, bà đã rất cảm động. Nhóm đảm nhận công việc sửa chữa này thật sự đã làm việc rất tốt và hoàn thành tất cả mọi thứ như kế hoạch đề ra cũng như giúp đỡ them một vài công việc cho cô ấy.

Chúng tôi đã dạy tiếng Anh cho một số lượng lớn gồm những người trẻ và cả người già ( thật tuyệt vời khi thấy những người lớn tuổi cố gắng học tiếng anh ), chúng tôi đã chơi trò chơi sau khi học tiếng Anh với các cuộc đua đồng đội ba chân và trò giữ bong bóng bằng đầu gối, tất cả mọi người, mọi lứa tuổi đều tham gia những trò chơi này không phân biệt tuổi tác. Họ đã chơi rất vui, cười rất nhiều.

Chúng tôi đã giao 15 phần quà gồm: gạo, mì, trứng..v.v và các nhu yếu phẩm khác đến mỗi hộ gia đình ở khu vực mà sư trụ trì chùa Linh Quang đã chọn, là những người cần được giúp đỡ nhất. Và những bạn phụ trách việc tặng quà là những người đã giúp mua, chuẩn bị và nấu bữa trưa để chúng tôi ngồi lại và ăn cùng với người dân địa phương.

Sau bữa trưa, chúng tôi đã được nghe một vài bài hát rất tuyệt vời dành riêng cho chúng tôi, và qua những bài hát đó là sự cảm ơn của họ gửi đến chúng tôi vì đã giúp đỡ cộng đồng dân cư tại địa phương của họ.

Có gần 30 bạn tình nguyện viên đã đến và cùng nhau giúp đỡ cộng đồng này gồm nhân viên đến từ Pure Việt Nam beauty and spa, Novotel hotel, Diamonbay resort, khách sạn Intercontinental, Sheraton hotel, Skylight và các bạn sinh viên đến từ đại học Nha Trang và tôi nghĩ rằng chúng tôi đã làm nên một sự khác biệt.

#Hashtaglunchbag.

Continue reading
2084 Hits
0 Comments

Tu Bong Summer School Programs weeks Two 2017

 

 

( Tiếng Việt Bên dưới )

We have made the end of week two of Summer School.

This week we learned about the body.
"Head, shoulders, knees and toes" song is always a great way to learn the basics.

Lisa taught the advanced class. They learnt about poems. A bit of a new concept for them. One of the students Huong, wrote an amazing story with "th" words for me to use to teach my class th sounds. With the help of three Swiss Nurses that are staying at the orphanage they made an amazing 3D human skeleton. Some of the students from the middle class from last year are in the advanced class and their enthusiasm is a wonderful thing to see.

Juanita taught the beginner group. Always a difficult job when they have no English at all but she is doing an amazing job. She is so passionate about teaching them. They are learning colours and the alphabet. They had a great time making their skeleton puppets.

I have been teaching the middle group. We have done months of the year, days of the week as well as the body. But they are making great strides in learning how to speak in simple sentences.
They loved their Skelton puppets as well.

We had a smell, touch and taste exercise where they were blindfolded and had to try to match smells and taste different things that were sweet, sour and salty. The lemon juice was not a hit 🙂. Amazingly they didn't think honey was sweet!


The cooking lesson was a real hit. We made egg custard and meringues. We lost power for 30 mins before the start of the cooking BUT it came back on just in time.

We couldn't have achieved what we have without the help of the amazing Vietnamese translators who have been travelling up and back on different days to help us. Some come for one day, some for two. All coming on their day off or going back after a morning session to their jobs in Nha Trang in the afternoon. Thank you very much for your help.

We have started making fruit yogurt and made egg custard for the babies. They love it. The afternoons after we finish teaching we have been getting them all outside on the slippery slide, in the sand pit and on Thursday we finished with outside "baths" in bowls. They had a ball splashing and making me very wet. I think a blow up pool might be purchased this weekend 🙂.

We are having a relax this weekend getting ready for next week. Can't wait to see what adventures we have....

 

Together we can make a difference.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

 

 

Continue reading
2007 Hits
0 Comments

A First Day Of Tu Bong Summer School in June 2017

 

 

 

 

 Wow what a day it has been!!!


First day of the school. Just under 50 children came, we assessed them and first class is 8:00 am Tuesday. They all heard the rules of the school by Su Thong and everyone is very excited, children and teachers. We are all ready for first lessons and activities planned for each afternoon, games, painting, craft and cooking.
We celebrated Janny's birthday with a cake before they all went home so everyone got cake to eat (if only a little because so many people).
With a massive amount of work it will all happen and I know it will make a big difference to these children's lives.
We certainly couldn't have done it without the help of so many people. Juanita, Ian and Lisa, Mariska and Anton, Louise, Janny and of course my wonderful husband Steve.
Thanks to Kid Castle for the fabulous desks, books, clothes and pencils. The children will love them. 🙂
We have fans in all the rooms. Hopefully this will make it not so hot and more comfortable for everyone.

Together, we can make a difference.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue reading
1892 Hits
0 Comments

Hashtaglunchbag at Tu Bong in 28th in May 2017

 #HashtagLunchbag is held on the last Sunday of every month. It's where the community of Nha Trang come together to help the less fortunate. It was decided to change the normal format and this Sunday was the first time of the change.

The new plan is to chose 3 different destinations in the Khanh Hoa province and return every three months to each destination. This way we build a relationship with the people of the community by helping them with a project, teaching English to the children so they may have more employment opportunities in the future, as well as providing food supplies.

We went to Tu Bong to help the orphanage where we extended the garden, taught English to a lovely group of local children and gave food packages which included rice, noodles, fish sauce, soy sauce, sugar and seasoning to a group of people who the Master of the Temple, Giac Hanh had selected. These food packages will sustain people for a lot longer than just a meal.

The people who worked in the garden did an amazing job. They exceeded all expectations. They finished more of the area than expected in the time allocated. It's now setup to get some more crops installed making the orphanage more self sustainable.

At the end of the English lesson the children gave a little speech about themselves using what they had learned. They were so proud after giving the presentations. They had such great support from both the other students and the volunteers. One little girl asked "Can I come again tomorrow?". Most of these children attended Summer School last year and hopefully will come again this year. It is fantastic to see how much they remembered and how eager they are to learn.

The group in the orphanage played with wooden puzzles and nursed the babies allowing the carers a much needed break.

 After doing all this we joined together with the children that we taught and the people who received the food packages to have Banh Mi and then had a quick tour of the Temple grounds. Together we can make a difference and today we certainly did.

#LoveTheLifeNhaTrang

 #CommunityNhaTrang

 #HashtagLunchbag

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

 

Continue reading
1933 Hits
0 Comments

A quick trip up tu Tu Bong Orphanage with Juanita, Joe, Lisa, Ian, Janny in May 2017

We did a quick trip up to the orphanage to prepare for #Hashtaglunchbag coming up on Sunday.

I was joined by Lisa, Ian, Juanita, Janny and Joe (a friend of Janny's). Unfortunately Ailsa wasn't able to join us as she was feeling a little unwell and didn't want to share it with the children.

We were able to complete the sprinkler system in preparation for the gardening that will happen on Sunday and get all the tools ready.

Ba (one of the men at the temple) has completed one of the bookcases for the summer school. It looks amazing 🙂I'm very excited, hopefully soon we will be able to start setting up the rooms and putting all the books away properly.

Unfortunately most of the older children have colds and chest infections. 5 of the children had to go to hospital for high temperatures so they were all wanting cuddles.

The youngest babies all all healthy, Lộc had his first haircut. He looks like a real little boy now instead of a baby. He was so alert, looking around and smiling.

We had a great time. Lots of cuddles but it's never good to see the children unwell.

Can't wait to go up on Sunday with #hashtaglunchbag.

Together we can make a difference.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

Continue reading
1949 Hits
0 Comments

Ailsa, Juanita, Lisa, Ian visit to Tu Bong Orphanage in May 2017

I took up my Mother-in-law (Ailsa Brown) who is visiting from Australia for a few days up to the orphange to stayed for a night and we were joined by Lisa, Juanita and Janny. Ian came up for the day on Wednesday.

Ian and Lisa bought the wonderful carers a new outfit each, in celebration of Mother's Day, something that they were thrilled about. These ladies work so hard and they are mothers in the truest sense of the word, caring and loving even though the babies aren't theirs.

As always it was wonderful to spend time with the children. Ailsa found a new little friend in Trung who followed her around and loved sitting on her lap. Unfortunately he had a temperature so wasn't feeling well so he had lots of cuddles which he loved.

Juanita and Lisa did lots of work with Phuc which is fantastic.
We were able to take Ailsa around between the rain with the Master Giac Hanh taking us around in a car so she could see the temple grounds without getting too tired. This was fabulous because she wouldn't have seen everything without him. It is wonderful that he takes the time to spend with some of our visitors and he loved meeting Steven's Mom.

On the Wednesday while I was working in the classroom Giac Hanh came and got me very excited. We had just received a new baby. She is so tiny and beautiful. Her feet are quite long and she has lovely soft black hair.

This brings our happy family to 15 babies now! (10 boys and 5 girls)
Last year seemed to be the year of the boys but this year the girls are starting to come in 🙂
We now have 4 babies under 2 months. It is wonderful to watch the older children with the babies. They are very careful near them.

Ian and I went off to buy plumbing supplies to extend the watering system so we can expand our garden.
I wish we could have taken a photo. We bought back 12 lengths of 4 meter pipe, in the rain, on the motorbike. It was a great source of amusement for the local people.

Thank you very much to Ailsa, Lisa, Ian, Juanita and Janny for coming up. We had a great time, lots of laughter but lots of work done.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

Continue reading
1820 Hits
0 Comments

Max and Tina visit to Tu Bong orphanage in May 2017

I have some wonderful friends visiting from Australia, Max and Tina Kemsley are visiting Vietnam on a holiday and wanted to come up to the orphanage and help. I have had Max repairing toys and doing designs for extending the sprinkler system so we can extend the garden.

Duc really took to Max. He followed him around and loved lying in his arms. Tina had the twins hanging on to her. They were laughing and playing and having a great time.

We managed to get in time with the babies the next morning. We all got cuddles after morning baths, Lộc is so bright and smiling, Duyen is really strong and the new baby Thanh, she is so cute. They were awake for quite a while so we spent all the time we could with them.

We went for a walk around the temple and grounds in the late afternoon, it is a lot cooler. When we were walking back we ended up talking to Hai (novice monk), Su Ha and Su Uy for 30 mins practising English. We had a wonderful time, spending time with the children and walking around the beautiful grounds.

The day after we left we received a beautiful new baby. She has long legs, fingers and toes. Her name will be Tam.

Together we can make a difference.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

 

Continue reading
1764 Hits
0 Comments

Pure Vietnam Beauty and Spa charity for April 2017

Pure Vietnam Beauty and Spa charity for April 2017

Pure Vietnam Beauty and Spa with Lanterns Restaurant help sponsor Tu Bong Orphanage each month. The money that they give helps pay for formula for the babies.

We have 12 children under the age of 2 1/2 years which adds up to a lot of formula. The new baby Duyen is doing very well she is eating and sleeping well, Loc is lifting his head and still has all his hair, Phuoc is rolling over and laughing and playing with the mobiles that we have been given.

Tai is walking well but Duc and Trong are still not walking. Trong is crawling really well and gets around very fast.

 Hang and I went up for the day with Juanita to pay the wages and the bill for formula for the month and Juanita spent a lot of time with Phuc, exercising him and taking him around in the pram.

It was a special day for celebrating the building of the Female monk house in front of the orphanage and Hau, Hieu and Hien were wearing monk clothing and looked very cute. It is certainly making a difference having the extra carers with more time for gardening and spending time with the children especially with the younger babies.

If you would like to donate or volunteer you can do so through gofundme or contact Eileen at Pure Vietnam Beauty and Spa and arrange an appointment so we can talk about what you would like to do.

Together we can make a difference.

https://www.gofundme.com/266c654y

Continue reading
1793 Hits
0 Comments

Jaunita, Anton, Mariska, Lisa, Ian, Louise, Peter, Shane visit to Tu Bong Orphanage in April 2017

(Tiếng Việt Bên Dưới )

What an amazing day we had on Sunday. Took a great group of people up to the orphanage by car and extras came up on their bikes.

We did so much. Looked around, checked out the garden (the cucumbers are growing amazingly, eaten the first lot of vegetables and the moringa leaves have been incorporated in the children's food). The ladies have planted more vegetables and the whole area is growing really well.

We looked at the things for summer school and came up with many plans. It's getting there and we are all getting very excited with lots of great ideas being shared. We spent time with the children who were all very quiet, still a bit sick. Jaunita spent a lot of time with Phuc. He loved it.

The biggest surprise of all was we have a new baby! SHE arrived this morning, left outside the door of the lady monks house. Her name will be Minh Duyen (charming), she weights just 3.5kgs and she is gorgeous. Long legs, long toes and we think about 4 days old.

 Lộc is very happy and growing quickly but Phuoc is the one who seems to be growing the fastest. I taught Hien how to blow kisses and he thought it was a great game. We had an amazing day.

Thank you Jaunita, Anton, Mariska, Shane, Peter, Louise, Lisa and Ian and of course Hằng for coming up. Together we can make a difference.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

Continue reading
1897 Hits
0 Comments

A Quick Trip to Tu Bong Orphanage April 2017

( Tiếng Việt Bên Dưới )

 I went to the orphanage for two days. During this time I was unpacking and cataloging some of the amazing teachers resources that Kate recently bought over from Australia. We have books, CD's, flash cards and many other things that we can use in our Summer School to teach the local children of Tu Bong. The local children don't have access to any of these kinds of materials and they will make an amazing difference. Hopefully not only will they learn some conversational English but have fun while doing it.

 The children all have colds at the moment so lots of runny noses and coughs. While they may have been a bit cranky it meant that they wanted lots of cuddles and kisses, something that I'm always happy to give.

Young Phuoc was rolling, lifting his head up and so happy. He was having a wonderful time on the play mat looking and touching with the different mobiles.

 I did some exercises with Phuc and I ended up with about 5 children sitting around me watching what I was doing but not coming near Phuc so not to harm him, they are so patient with him, he was having a wonderful time smiling and giggling. It was great to see him so happy and enjoying a lovely stretch.

Tai is walking and Duc is very close to walking now with Trong not far behind. Lộc is growing so big and still has that amazing head of hair.

 Hau, Hien, Trung and Nghia ended up on the rocking horses after watching Bob the Builder DVD (which they loved) and they ended up having a bit of a race which was hilarious to watch.

Perhaps one of the happiest things for me is that hopefully we finally have some more staff to help the amazing Thuy, Ninh and Hoa who are endlessly patient and loving with all the children.

Together we can make a difference.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

Continue reading
1973 Hits
0 Comments

Allison, Ian, Bela Thao, Trung visit to Tu Bông Orphanage in April 2017

( Tiếng Việt Bên Dưới )

I was contacted by a lovely lady through Withlocals.. com who wanted to go up to the orphanage to visit. Her name is Allison Laxa and she comes from California but is working in China at the moment as a Human Resources Assistant. Unfortunately I had planned to be in Da Nang at this time so my wonderful assistant Janny took her up with the help of Ian Lim. They were joined by three other people who also wanted to visit, Thao, a friend from Nha Trang, along with two of her friends who wanted to visit, Trung who is Vietnamese- Indian and another Vietnamese friend also by the name of Thao whose family lives near the orphanage.


When they were looking around the grounds of the Temple they were joined by Giac Hanh who took them up the mountain to see the amazing views. Unfortunately Ian had left to go and finish working on the fence around the sandpit so he missed going up the mountain again. One day he will make it up there
After a wonderful lunch made by Thuy, Ian and Trung fixed the watering system so the pumpkins don't need to be hand watered, they all took the children out to the sandpit.


It was the first time the weather had allowed this to happen. Hien didn't like the feel of the sand but after Janny showed the children how to play in the sand they enjoyed it especially Duc who loved playing with the shovels that Lorraine and Kevin had bought them. Trong, Duc and Nghia started to eat the sand, as children do, and I think the next few days will be interesting what comes out in their nappies....


Allison loved cuddling Baby Lộc, and everyone got to spend some great time with the children.
Thank you very much to everyone who were able to visit, Thao, Thao, Trung and Allison and a very special thank you to Janny and Ian for filling in for me, completing the fence around the sandpit and finishing the watering system. I hope you all had a great day. I am positive the children loved the time you spent with them and their first trip to the sandpit

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

 

Tôi đã từng liên lạc với một cô gái dễ thương qua withlocal..com, cô ấy là người muốn lên thăm trại trẻ mồ côi. Tên của cô là Allison Laxa và cô ấy đến từ tiểu bang California nhưng hiện tại đang làm việc ở Trung Quốc, với vai trò là trợ lý nhân sự. Thật không may tôi đã có kế hoạch đi Đà Nẵng vào thời gian này. Vì vậy tôi đã để cho Janny cô trợ lý tuyệt vời của tôi đưa cô ấy lên thăm trại trẻ với sự giúp đỡ của Ian Lim. Trong chuyến đi, họ tham gia cùng với  ba người khác, vì họ cũng muốn lên thăm trại trẻ. Thảo là một người bạn của chúng tôi ở Nha Trang, cùng với hai người bạn khác của cô là Trung, Trung là người Mang hai dòng máu giữa Việt Nam - Ấn Độ, và còn một cô gái  Việt Nam khác nữa cũng tên là Thảo, gia đình của cô ấy sống gần trại trẻ mồ côi.

Khi họ đi tham quan xung quanh chùa, họ đã tham gia cùng với Giác Hạnh, sư đã đưa họ lên núi để ngắm nhìn cảnh vật tuyệt vời bên dưới chân núi. Thật tiếc là Ian đã về dưới trại trẻ trước để hoàn thành công việc với hàng rào xung quanh hố cát,  trong lúc chúng tôi đi tham quan thêm cảnh vật xung quanh chùa, và một lần nữa anh ấy đã nhở chuyến tham quan núi. Một ngày nào đó anh ấy sẽ được lên tham qua nơi đó.

Sau bữa trưa ngon lành được nấu bởi Thủy, Ian và Trung đã cùng nhau sửa chữa hệ thống tưới tiêu, vì thế những  cây bí ngô bây giờ đã không cần tưới bằng tay nữa. Sau đó họ đưa tất cả các em nhỏ ra bãi cát.

Đây là lần đầu tiên thời tiết  cho phép chúng tôi đưa trẻ em ra ngoài bãi cát chơi. Hiền không thích cảm giác khi chạm vào cũng như chơi đùa với cát, nhưng sau khi Janny cho các em xem làm thế nào để chơi với cát, họ làm theo và thật sự thích thú và đặc biệt là Đức , em thật sự rất thích chơi với cát cùng với cái xẻng nhựa đồ chơi mà Lorraine và Kevin đã mua cho họ. Trọng , Đức và Nghĩa bắt đầu ăn cát, đây là điều mà những đứa trẻ con hay làm, và tôi nghĩ rằng vài ngày tới sẽ rất thú vị hơn với những thứ sẽ được thải ra ngoài tã giấy của  các em.

Allison rất thích bế em bé sơ sinh Lộc, và tất cả mọi người đã có khoảng thời gian rất tuyệt vời khi được chơi đùa với các em nhỏ.

Cảm ơn Bela Thảo, Thảo, Trung và Allison và cả lời cảm ơn đặc biệt đến Janny và Ian đã giúp đỡ tôi điền vào khoảng trống của tôi  khi tôi không ở đó, hoàn thành hàng rào của bãi cát và làm xong hệ thống tưới nước. Tôi hi vọng  tất cả các bạn đã có một ngày tuyệt vời. Tôi tin rằng những em bé ở đây rất vui với thời gian mà các bạn đã dành cho các em và giúp các em trải nghiệm chuyến đi chơi đến bãi cát lần đầu tiên.

Nếu bạn muốn tìm hiểu thêm thông tin hoặc quyên góp cho trại trẻ của chúng tôi vui lòng gõ trang:

https://www.gofundme.com/266c654y

Continue reading
1939 Hits
0 Comments

Kate visit Tu Bong Orphanage in April 2017

(Tiếng Việt Bên Dưới )

Last year I met a lady who had come to our spa and invited me for dinner. She came up to the orphanage for a few days and fell in love and came back and helped me with the summer school last year. She really wanted to make a difference for the local children learning English.

Kate returned to Australia with a new passion. She began telling people about the orphanage, collecting donations, finding things we needed both at the orphanage and for the summer school, that we will have again this year for the local children.

With the help of Rotary in Australia, paying for some of the shipping, and Haison, a shipping company in Australia, many of whom the staff are Vietnamese. She has managed to bring over an overwhelming amount of things for both the orphanage and the summer school. Haison were an amazing help to Kate packing, shipping and arranging the customs clearance as well as assisting with the transport to Tu Bong.

We have been unpacking everything the last few days and I am overwhelmed by her generosity as well as the generosity of the people of Australia. We can't begin to thank Kate, Haison, Rotary and the people who have donated goods enough.

Please know that everything is very gratefully received and will be put to good use. We are getting very excited about starting the Summer school again this year. Some of the local children came and helped us unpack a bit and they were very excited to see everything.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

Continue reading
1766 Hits
0 Comments

The New Air Jordan 12 For Sale

The new Air Jordan 12 Black Nylon for sale, as Jordan Brand continues to Girls Jordan Shoes new colorways of their beloved Air Jordan 12 silhouette. This release has a similar color scheme as those Friends and Family PSNY Air Jordan 12s that features an all-Black neoprene upper that is constructed with a waterproof nylon material, this sneaker's release date has been set for July 30. Per him, this is a "placeholder date," and is subject to change. Jordan Brand release dates have been relatively volatile over the past few months due to the new placeholder date system.

The return of the Air Jordan 12 Low in 2017 will include scaled down Cheap Jordans Online of original colorways, along with a few new styles.Falling under the latter is this fresh addition to the lineup, which pairs black suede and leather with Max Orange accent hits.The Air Jordan 12 gets a material upgrade for the winter with the release of the Air Jordan 12 Retro "Nylon." The sneaker features a mix of black nylon and black basketball-textured leather on the upper with gym red accents and a solid white outsole.In addition to new music, herehas new sneakers on deck.  the rapper will release his next collaboration with Jordan Brand. Next in line is the white-based "OVO" Air Jordan 12.
Air Jordan palettes continue to expand, but they still look best in the classic black and red Newest Jordans 2017.Next year, Jordan Brand is doing a lot with the Air Jordan 12, including this all-new "Raging Bull" colorway of the low-top version. Primarily decked out in bright red suede, the shoe features strong black counterblocking on the sides and lining.It's been a busy year for Drake, who just released his latest studio album, Views, last month.
When one Jordan Sneakers 2017 went to pick up his "Barons" Air Jordan 12s today, he found something interesting inside the box.What he received was an upcoming gradeschool exclusive "Hornets" colorway, which pairs a frosty blue tone with purple accents. The upper eyelets are done in silver.See a few more angles below and stick with Sole Collector for a confirmed release date, which you can expect later this year.Below you will find a list of every Air Jordan 12 which is currently being tracked on StockX.

Continue reading
1737 Hits
0 Comments

Sue and Kevin visit to Tu Bong Orphanage on April 2017

Sue and Tony Baker are a wonderful couple who live in Australia and are friends of Lorriane Halse-Smith and Kevin Smith. Sue teaches Tesol courses in both Australia and overseas.

Sue and Tony are in Vietnam attending a Hash Harriers gathering and series of bike rides. The wonderful people from Hash have donated 7 700 000 VND to the orphanage from their event. Thank you all to Hash that made this wonderful donation especially Maureen Daniels who helped organise it and thought of us. Sue and Tony came up to the orphanage for two nights and helped me with many things.

They bought over many things from Australia from friends for the children, helped me unpack and test lots of things for the summer school, spend time with the children and do lots of extra jobs. It has been wonderful to have them helping.

 On Sunday Duy and his friends, from Nha Trang also joined us, bringing up a gift of lots of rice and then they came and helped us with the unpacking and carrying heavy boxes to the orphanage and other classroom for me.

 Tony was so patient checking and repairing all the Leap pads, something I could never do, and Sue's organising skills were fantastic. Together they work as a team and it is wonderful to watch.

Giac Hanh took us up the mountain to show the views which they loved. Spending time with the master is always a wonderful experience. The children loved spending time with Sue and Tony made some new friends with some of the local children teaching them English. It is wonderful to meet so many great people and make new friends. I'm sure we will stay in contact.

 Thank you both for helping so much, you have made a huge difference.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

 

Continue reading
1723 Hits
0 Comments

2017 New Cheap Womens Air Jordan 13

The shoe features in Girls Jordan Shoes colorways blue and university red. But its upper like the air jordan 4 snakerskin style. The shoe dressed in blue smooth upper at the both side of shoe and university red snakeskin at the toe cap and tongue.This year’s Air Jordan addition to the Doernbecher Freestyle collection is the Air Jordan 13, which gets a wild makeover compliments of 11 year old John Charles. A patient at the Doernbecher children’s hopsital battling Crohn’s Disease, John give the Air Jordan 13 a look quite unlike it’s ever seen before, featuring a glossy patent leather in snakeskin-embossed black and teal paneling.
The shoe also sports a number of person touches by John, including Cheap Jordans Online, a cartoon kid with a raised brow, “Crohn’s” on each outsole to signify how he wants to stomp out the disease, and seven pills to signify the medicine he takes ever day to manage his illness. The most powerful detail to be found on the shoe is located on the outsole: the word “Crohn’s.” John explained that, “When I’m walking, I want to literally stomp out the disease with every step.”
The Newest Jordans 2017 comes in a predominantly purple colorway, with teal hits found on the lining and outsole of the Air Jordan 13 GS shoe. The white on the midsole helps contrast the look on the upper.Known as the ‘Hyper Pink’ edition, this Air Jordan 13 Retro GS comes in an all-new black, hyper pink and white colorway. They feature a black-based nubuck upper with a white toe and midsole, finished off by a hyper pink outsole.
The Jordan Retro 13 is a retro version of the shoe Jordan Sneakers 2017 wore as he captured his first double three-peat. Modeled after the speed and prowess of a panther, this style features a quilted leather upper with round hologram on the side and a unique hidden lacing system. Other details include a Phylon™ midsole with heel and forefoot Zoom Air™ units and a rubber sole.

Continue reading
1715 Hits
0 Comments

Lorraine and Kevin visit to Tu Bông Orphanage in March 2017

( Tiếng Việt Bên Dưới )

Lorraine and Kevin Halse, an Australian couple, came up to the orphanage and stayed with us for a night. In Australia apart from running a family day care Lorraine does fairy parties(she is known as Fairy Raine), paints fairy faces on children and Kevin plays Santa Claus to many worthwhile charities, makes balloon animals as well as working very hard raising money for many worthwhile causes. They are beautiful people with wonderful souls.

 We had a great time. Giac Hanh, the master, took the time to take us up the mountain, Lorraine did very well and didn't look down once when we were reversing down the mountain. It is spectacular views when you get up so high.

They played so much with the children, making balloon animals, helping me put together tents and tunnels, helping to unpack things that a friend had bought over from Australia. I even put Kevin to work fixing up trellises for the cucumber plants that are growing so quickly. They were able to bring over many things from Australia to help us, sippy cups, teething rings, clothes and baby blankets. It was very sad to see them go, but I'm sure we will stay in contact.

Thank you both so much for coming up and helping us.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

Lorraine and Kevin Halse là một cặp vợ chồng  đến từ Úc , lên trại trẻ mồ côi và ở lại với chúng tôi trong một đêm. Tại Úc , ngoài việc chăm sóc tại gia, Lorraine còn là một người chuyên tổ chức và thiết kế các buổi tiệc thiên thần cổ tích cho các em nhỏ ( cô ấy được biết đến với cái tên Fairy Raine ), vẽ gương mặt cổ tích thiên thần lên mặt của trẻ em và còn Kevin thì đóng giả làm ông già tuyết Santa Claus cho nhiều tổ chức từ thiện, làm nên các động vật bằng bong bóng với nhiều hình thù thú vị, họ làm việc rất chăm chỉ để quyên góp tiền cho các tổ chức từ thiện đáng giá. Họ là những con người đẹp đẽ với một linh hồn và tấm lòng cao cả.

Chúng tôi đã có khoảng thời gian rất tuyệt vời. Giác Hạnh, người trụ trì, đã dành thời gian đưa chúng tôi lên núi bằng xe hơi, Lorraine cô ấy sợ độ cao, nhưng cô ấy đã làm rất tốt và không nhìn xuống dưới một lần nào khi chúng tôi đảo ngược xe xuống núi. Đó là cảnh đẹp trông rất ngoạn mục khi bạn đi lên trên cao và ngắm nhìn cảnh vật bên dưới.

Họ đã chơi rất nhiều trò chơi với các em nhỏ, làm những con thú bằng bong bóng, giúp đỡ tôi dựng cái những cái lều và đường hầm, giúp tôi giải quyết và sắp xếp những vật dụng mà một người bạn của tôi đã mua từ Úc. Thậm chí tôi đã để Kevin làm việc, giúp tôi dựng hàng rào làm khung leo cho những cây dưa đang phát triển rất nhanh chóng. Họ cũng mang lên đây rất nhiều vật dụng thiết yếu để giúp đỡ chúng tôi, như bình tập cầm, vòng cho trẻ em tập cắn trong thời gian mọc răng, quần áo và khăn quấn cho em bé. Thật buồn khi thấy họ đi, nhưng tôi chắc chắc chúng tôi sẽ giữ liên lạc.

Cảm ơn vì cả hai đã đến và giúp đỡ chúng tôi.

Nếu bạn muốn biết thêm thông tin hay muốn quyên góp cho trại trẻ mồ côi của chúng tôi xin vui lòng gõ trang:

https://www.gofundme.com/266c654y

Continue reading
1931 Hits
0 Comments

Malaysian Group with Top Team Visit Tu Bong Orphanage on March 2017

What a very big and busy day we had on Sunday 26-03-17

We hosted a group of 23 Malaysian students and two teachers with Top Team. They came up to the orphanage and temple for the day. We planted avocado and Jack fruit trees (for earth hour), sponsored by Top Team.

Everyone was greeted by Giac Hanh and Giac Thong and taken for a tour of the temple after receiving special stones. Some of the activities we did: Built a sandpit and a fence to go around it, so the children can go outside and play and get some Vit D.

Trimmed and harvested the Moringa Olifera trees. The leaves will be dried and made into a powder adding an amazing amount of vitamins, minerals and essential amino acids to the children's diets (the seeds were given to me by Jacob who has been an amazing sponsor of the orphanage).

The students got vietnamese cooking lessons when preparing lunch and dinner Assembled 5 rocking horses for the children The students had also raised some money before they came and a few of them went to a local shop with me and bought a large supply of essential supplies such as sugar, salt, washing powder, formula, dishwashing liquid, 100kg of rice and many other things. They were also able to bring nappies with them, donation from VINDA group, SCA Hygiene Malaysia.

 It was a jam packed day. We couldn't have done it without the very hard work of the amazing ladies at the orphanage led by Thuy, Steve and Ian directing and building the sandpit and fence, Hang and Tram who were everywhere and helped with everything and Giac Thong who led the tree planting with Louise assisting him.

 We were joined in the afternoon by some of the local children, who were fascinated by everything we were doing, who got some english lessons as well.

Of course we squeezed in some time to play with the children and look around the grounds of the beautiful Temple. It was a real team effort, together we certainly made a difference.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

 

 

Continue reading
1781 Hits
0 Comments

Jonh and Els Visit to Tu Bong Orphanage in March 2017

( Tiếng Việt Bên dưới )

 I took some wonderful people John and Els De Vries, from Holland, up to the orphanage on Monday. They had contacted me through Withlocals. com.

John and Els stayed overnight with us. Els played with the children but really loved spending time with the babies and Phuc. John had a lot of fun teaching the older children soccer and running around with them, and all the children wanted to sit in the cupboard up high.

 In the afternoon we had Hien, Hau and Hieu outside on the big slide. Hien and Hau had no fear going up and down but Hieu was a bit scared of heights.

The garden is growing quickly. Pumpkin, beans, okra, lettuce, cucumber are all growing well. I couldn't see any tomatoes but hopefully they will come up soon.

I would like to thank John and Els and Tram for coming up and spending time with us. It was wonderful to meet and spend time with such amazing people.

Together we can make a different.

If you would like to donate or see more information about this orphanage please go to :

https://www.gofundme.com/266c654y

 

Continue reading
1670 Hits
0 Comments